STRAAT VAN DE TOEKOMST


klik op de afbeelding om naar de interactieve 3D beleving te gaan.

Inleiding
Gemeente Rotterdam en bedrijfsleven hebben een gezamenlijk belang om innovaties voor stedelijke openbare ruimte en infrastructuur te versnellen. Rotterdam wil in 2025 de duurzaamste havenstad van West Europa zijn: schoon, groen en gezond. Met duurzaam vervoer en transport, minderen overlast van geluidsoverlast, vuile straten en het voorbereid zijn op gevolgen van klimaatverandering.
In 2025 is de buitenruimte (straten, pleinen en wegen) in Rotterdam klimaatneutraal (uitleg betekenis) zijn. Gemeente Rotterdam wilt laten zien, wat dit is, hoe dit eruit ziet en wat het betekent. Daarom wordt er een Straat van de Toekomst aangelegd. In deze nieuwe straat worden nieuwe duurzame producten in de praktijk getest zoals een oplaadpaal voor elektrische of een lantaarnpaal met LED-verlichting. Bedrijven kunnen experimenteren met hun ideeen/producten en iedereen/bewoners van jong tot oud kunnen de straat bezoek/op excursie naar de Straat om kennis te maken met nieuwe technieken en wellicht zelf uit te proberen. De Straat van de Toekomst wordt aangelegd op Heijplaat (zie googlemaps), valt binnen Stadshavens.

Er worden niet alleen excursies georganiseerd maar ook is er een tentoonstelling ‘Straat vd Toekomst’ te bekijken in HAKAgebouw (zie link) en er wordt een lespakket voor kinderen/scholieren aangeboden. Via deze website kunnen/kan je of kinderen/scholieren/ een cursus op gebied van duurzaamheid volgen. Deze activiteiten heeft de Gemeente Rotterdam samen ontwikkeld met basisschool de Blijberg, kinderboederij de Wilgenhof, Sublean, Vestia Rotterdam Noord en Hogeschool Rotterdam.

De Straat van de Toekomst is multifunctioneel/duurzaam vanwege 4 aspecten:
- Leverend: het levert energie zoals elektriciteit en warmte
- Zuiverend: het zuivert lucht en water
- Compenserend: het compenseert schadelijke emissies zoals C02
- Communicerend: het communiceert met gebruikers via reclame en informatie